Inte så enkelt som skivbranschen..

… vill få oss att tro. Det visar sig att det inte är svart och vitt och det bara är fildelarnas fel att skivförsäljningen minskar:

* DN – Kultur – “Nedladdning stör inte försäljningen” [via: “k-märkt”:http://k.digitalfarmers.com/blog/archives/2005/03/dn_om_nedladdningsma.php]

– Vi ser att det har krävts 5.000 nedladdningar för att skivförsäljningen ska minska med ett enda exemplar. Det rimmar ju illa med de larm som kommer från skiv­industrin, säger Felix Oberholzer-Gee.

* The Big Picture: Americans tuning out recorded music

The average amount of time that Americans spend listening to recorded music annually has dropped significantly over the past 7 years:

From 290 hours per year, down to 195. That’s a 32.7% decrease over less than 7 years.

Det kanske är så att musikbranschens problem istället är att deras kunder har ändrat sig och de är inte beredda att följa med. Vi har bara ett visst antal timmar om dygnet för mediekonsumption och när det kommer nya medier så måste dessa timmar tas från något annat.

3 thoughts on “Inte så enkelt som skivbranschen..”

  1. Det är lustigt det där… allt detta borde ju betyda att musikbranschen, likt politiker, inte är människor som alla vi andra. De förstår uppenbarligen inte vad en majoritet av samhällets medborgare är intresserade av. Eller så sitter de bara med legendariskt stora skygglappar framför Direct Connect och laddar ner för allt vad tygen håller…

  2. Jag tror att det är en naturlig, mänsklig reaktion att vilja att allt skall vara som det har varit.

    Det är för svårt att återuppfinna sig själv.

  3. Det intressanta är att det med all sannolikhet bara är skivbolagen som förlorar. Konsertpriserna har ökat i samma takt som skivförsäljningen minskat, idag kostar det 270 kr att gå och se och höra Håkan Hellström på Mejeriet trots att stället i princip blir utsålt. Musikkonsumenten lägger genom detta nog i princip samma summa pengar på musiken idag som förr, och artisterna har inte förlorat något, eftersom deras uteblivna procent på skivorna tas igen med gagen vid konserterna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.