Blog vs oldmedia

Johan Norberg rapporterar från “Bloggforum”:http://www.bloggforum.se/ och från “publicistklubben”:http://www.publicistklubben.se/.

smedjan.com 2004-11-18: Fria bloggar mot nervösa medieeliter

Det tog bara femton minuter att ta mig från överfulla Bloggforum till ännu mer överfulla Publicistklubben i måndags kväll, men det hade lika gärna kunnat vara i en annan galax.

Och då tänker jag inte på skillnaden mellan Internetworlds pigga, ljusa lokaler i Vasastan i Stockholm och publicistmötet i Kulturhuset som inte verkade kunna bestämma sig för om det var en exklusiv klubb eller ett nedsuttet fik. Och jag tänker inte på skillnaden mellan pigga bloggare i alla färger och frisyrer som inmundigade termoskaffe och bananer medan de knapprade på datorer, och de kulturuniformerade journalister som drack öl och vin medan de fingrade på kultursidorna.

Den stora skillnaden var mental. På det lite nördiga Bloggforum var nyfikenheten på omvärlden lika stor som oron över den var på prestigefyllda Publicistklubben. På Bloggforum frustade deltagarna av idéer, engagemang och vilja till ständig konstruktiv omprövning. På Publicistklubben oroade man sig över hur man ska kunna fortsätta att göra precis det man alltid har gjort, trots ‘hot’ utifrån.

Problemet är väl att ingen journalist som vågar säga hur det är skulle få det publicerat eller haft en karriär kvar efter det. Vem bevakar bevakarna?

[via “Det perfekta tomrummet”:http://www.gustavholmberg.com/tomrum/archives/002571.html]

2 thoughts on “Blog vs oldmedia”

  1. Är inte det vi gör…bevakar media…
    Men det är klart vi kanske ska skicka ut några fotografer som står och lurar i DNs buskar…

  2. Jo, men vem lurar vi. Bloggar har ingen som helst påverkan på majoriteten av sveriges befolkning. Det är bara genom tidning, radio och TV som man kan nå ut. (Än så länge)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *