Bokrecension.se

“Bokrecension.se”:http://www.bokrecension.se/ har lagt in över 1 milj böcker som man kan recensera.

Det finns en “xml-feed”:http://www.bokrecension.se/whats-new.rss med nya recensioner

Några saker saknas:

* Länkar till Amazon.com, Amazon.co.uk, Bokus, Adlibris etc på varje boksida (kan kanske strida mot deras oberoende inriktning)
* Anonyma recensioner är inte så kul. Då kan man ju inte värdera recensionen.
* I sökträfflistan borde man kunna se om det finns en recension eller inte
* Ett api så att websiten kan användas utifrån. Som “Amazons Web Services”:http://www.amazon.com/webservices

Det verkar vara lätt att “länka till en bok”:http://www.bokrecension.se/9173247669

Vem är det som står bakom siten? De är väldigt “anonyma”:http://www.bokrecension.se/about.php

via: Biblioteksrelaterat

9 thoughts on “Bokrecension.se”

 1. Jag skulle uttrycka det så här:

  Med inlagd tillverkarinformation för en miljon böcker, länkutbyte för bättre Google Pagerank och kortfattade “recensioner” som lockbete hoppas bokrecension.se på att kunna locka webbsurfare och sökmotoranvändare till sin databas, för att de där genom att klicka på skräddarsydda affiliateannonser ska kunna alstra goda intäkter åt ägarna.

  För det är vad det handlar om.

 2. Johan: Du får det att låta som en negativ sak, kan man tjäna pengar på reklam genom att ge folk något som de vill ha, så är det bara bra…

 3. Jag tycker också att det är en bra tjänst i princip. Fast jag tror inte att den är tillräckligt attraktiv som den ser ut nu för att den skall lyfta.

 4. Nejnej, jag vänder mig inte emot att de försöker att tjäna pengar på den. Alla måste vi tjäna pengar på något sätt. Det är det magra innehållet: ett hundratal anonyma, ganska intetsägande “recensioner” bland en miljon böcker (tala om nålar i höstackar!). Om de inte hade så låg begränsning på recensionernas längd och om de försökte att knyta lite folk till sig som hade något att säga om böckerna skulle jag inte gnälla. De försöker att tjäna pengar, inte genom att locka folk med bra innehåll, utan genom pagerank och trräffar vid webbsökningar. Hela sajten är en stor Google honeypot, men innehållet är skralt. Det är det jag irriterar mig på.

 5. Det är det jag menar är ett av skälen till att siten inte kommer att lyfta. Det finns inga skäl till att recensera. Man får ingen cred tillbaka.

 6. Nu har vi lagt till xml flöden även för kategorier. Vi har även gjort det enklare att se redan i sökresultatet om det finns recension för en viss bok eller ej.

  Vi tror att denna typ av oberoende tjänst har ett stort värde, men det krävs naturligvis att vi får upp antalet användare, och därmed antalet recensioner. Därför uppmanar vi alla att skriva en recension eller berätta om möjligheten med tjänsten för andra.

  Kom ihåg att tjänsten är relativt nystartad. Alla måste börja någonstans. Glädjande är att vi fått väldigt positiv respons. Dagligen får vi in ett tiotal recensioner (som följer våra instruktioner).

  Fråga till Jonas: Vad skulle du vilja ha för cred tillbaka? Om det är ditt namn du syftar på så kan du skriva in det i själva recensionen. Enligt PUL får man inte skriva ut folks namn utan tillåtelse – därför har vi inte gjort det som ett krav.

  Fråga till Johan: Vad tycker du vore en lämplig längd på en recension? Idag har vi begränsat till 1000 ord.

 7. Ungefär som det fungerar på Amazon. Jag misstänker att ni på något sätt måste ha registering på siten annars kommer ni nog i framtiden att överösas med spam och folk som bara är ute efter att förstöra. Se susning.nu som ett exempel. Där har administratörerna tvingats att stänga editeringsfunktionerna pga sabotörer. Med registrering så kan ni ändå ha anonym publicering för dem som vill det och ni behöver inte moderera mer än ickeregistrerade och nyregistrerade recensioner.

  För att gå tillbaka till recensionscred:
  se t ex
  http://www.amazon.com/exec/obidos/tg/cm/top-reviewers-list/-/1/ref=cm_aya_bb_tr/103-3390621-3123863

  Missförstå mig inte Daniel, jag vill verkligen att det skall gå bra för er. Jag älskar böcker och allt som sprider kunskap om böcker tycker jag det skall gå bra för. Jag har bara framfört vad jag tycker är svagheterna med siten

 8. Min önskelista vore:

  * Kvalitetetskontroll av recensionerna
  * Lättare att hitta de böcker som är recenserade, dvs en sökfunktion med fler sökkriterier och ett alternativt gränssnitt där bara recenserade böcker visas.

  Längden spelar egentligen mindre roll än kvaliteten. 1000 ord är ganska mycket, men det är svårt att säga något värt att kallas recension på mindre än 150 ord. Och på något sätt måste “Wow helt okey bok ni borde alla gå och köpa denn”-recensionerna bort.

 9. Hej Jonas,

  Nu har vi lagt till den funktionalitet som du önskade.

  Numera kan man (om man vill) skriva in sitt namn när man lämnar sin recension. Vi har också publicerat en topplista över vem som har skrivit flest recensioner.

  Vi har fått över 1500 recensioner, men det är inte så många som har skrivit sitt namn än – därför är listan rätt så kort än så länge.

  Alla som lämnar sitt namn i samband med en recension får sin egen sida på bokrecension.se. Vi hoppas kunna utveckla den sidan så småningom så att de som recenserar kan berätta mer om sig själva.

  Vad gäller registreringen så tror vi att en sådan skulle minska antalet recensioner. Nu behöver man endast verifiera att sin e-postadress är korrekt. Det gör att rätt så mycket spam försvinner. Övriga skräprecensioner tar vi bort manuellt.

  Tacksam för ytterligare synpunkter.

  Gott Nytt År! 🙂

  Daniel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.