Laglig nedladdning

* Petter Duvander: Moral då, och nu

Så snälla, någon, ge mig tillbaka AudioGalaxy. Servad från en central server, istället för P2P-baserad. Med en dialogruta tillagd:

“Du har nu laddat ner och provlyssnat ‘Goldfrapp – Strict Machine (Benny Benassi dub)’, vill du betala fyra kronor och behålla filen, tryck ‘OK’ nedan.”

Klick, oj, tänk så lätt det skulle vara att:
a) Upptäcka ny musik, njuta av glömda klassiker och sprida ordet om fantastiska artister
samt
b) Göra rätt för sig. För det vill fortfarande en majoritet av världens befolkning göra, glöm inte det. Vi är rätt snälla, de flesta av oss.

Jag håller med men de filer man laddar ner måste vara fria från restriktioner. det får inte bli “så här”:http://www.boingboing.net/2005/03/17/itunes_music_ruins_a.html, man får inte hindra människor att använda det de har köpt på ett sätt som de anser sig ha rätt att använda det på. Jag har läst om personer i USA som har förlorat rätten att lyssna på låtar de köpt från iTunes på grund av att de har haft sin laptop för många gånger på service (itunes låtar kan bara registreras på ett visst antal datorer, när dessa är förbrukade så kan man inte spela upp låten)

Men det kanske är musikbranschens affärsmodell och erbjudande som behöver tänkas om. Spelbranschen säljer ju spel som aldrig förr och dessa finns att ladda ner lika lätt som musik och filmer. Sen har kanske människor gått över till att vilja köpa DVD:er i stället för en CD när de jämför vad man får för pengarna.

One thought on “Laglig nedladdning”

  1. Jag tycker att problemet (om det verkligen finns något) med nedladdning är väldigt likt problemet med skattepolitiken i Sverige. Kostar det för mycket, så fuskar man. Jag tror det finns en slags “breakpoint” för vad en skiva får kosta innan man struntar i att köpa den och laddar ner den gratis istället. Precis som det finns en breakpoint för hur hög skatten kan vara innan folk börjar jobba svart.

    Att betala några kronor för en låt när man laddar ner den är jag tveksam till. Då kan man lika gärna låna skivan på biblioteket och rippa den (vilket är synnerligen tillåtet).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.