Första mötet med praktisk demokrati

Jag var med i scouterna när jag var liten. 1984 skulle vi åka till ett stort internationellt läger utanför Kivik i skåne. Det låg bredvid godset Torup och kallades därför Torup -84. Inför lägret skulle alla deltagande scoutpatruller välja tre aktiviteter som vi skulle få tillfälle att lära oss mer om under veckan. Det fanns massor att välja mellan, de jag kommer ihåg nu är biodling, smide, byggande av en lerklinad korsvirkesvägg osv. Någon månad innan lägret kommer jag ihåg att vi hade patrullmöte och vi skulle rösta inom patrullen om vad vi ville göra.
Vi var ca 12-14 och det var jämnt mellan killar och tjejer. De flesta av killarna hade diskuterat innan och vi hade kommit fram till vad vi ville. Jag har inte något minne av att det låg speciellt mycket taktik bakom diskussionerna men vi hade i alla fall kommit fram till vad vi ville. När det sedan blev omröstning så vann våra tre förslag eftersom vi röstade som en grupp och tjejerna lade sina röster spridda på fler förslag. Oftast blev det 5 eller 6 röster på ett förslag och 2-3 röster på 2-3 andra. Så när scoutledarna räknade upp förslagen som vunnit så upptäckte de ju att det fanns bara “pojk”-aktiviteter bland de tre aktiviteterna som vunnit.
Då gör ledarna något som jag fortfarande önskar att jag hade haft kunskap att motsätta mig och argumentera emot. Eftersom det blev synd om tjejerna så beslutade ledarna att killarna fick välja två av de demokratiskt framröstade aktiviteterna och sedan skulle den sista aktiviteten väljas av tjejerna. Och så blev det, eftersom det var synd om minoriteten så upphävdes den demokratiska ordningen och ett av besluten togs av minoriteten.
Jag slutade i scouterna efter Torup men det är en annan historia.

Jag vet inte hur jag skall tolka detta. Var det bra att ledarna såg till att alla blev nöjda? Eller hade det varit en bra lektion för tjejerna att de förlorade eftersom de inte hade kompromissat?

En till artikel om “odemokratisk demokrati”:http://www.nyteknik.se/pub/ipsart.asp?art_id=34570

2 thoughts on “Första mötet med praktisk demokrati”

 1. Det gjorde fel – ledarna – eftersom de rättade till spelreglerna efter att ni gjort valet. Det är mulleskolefascism!

  Det ger brudarna intrycket att man kan skylla på kön så fort man står sist i kön – affirmative action för fjortis – och det är att pervertera samhällets grundvalar och okonstitutionellt.

  Spontant. Det är som att spela Monopol och uppfinna en ny förort med egna gator till vänster om spelplanen bara för att de andra köpt upp allt.

 2. Jag tycker att orättvisorna kommer igen på många ställen i vårt samhälle.

  Ta flytten till O-listan t ex. Ett antal företag flyttar från A-listan på Stockholmsbörsen till O-listan för att aktieägarna, främst storägarna, skall slippa förmögenhetsskatt.
  “Stopp och belägg” säger staten och inför en regel om att bara företag som tillhörde O-listan innan ett visst datum slipper förmögenhetsskatt. Då behövde alla som ägde aktier i företagen som flyttade från A-listan ändå ta upp O-listeaktierna i sin förmögenhet och betala förmögenhetsskatt.

  Då blir storägarna i dessa företag tvärsura och hotar med att flytta utomlands och inte betala någon skatt till svenska staten alls.

  Och så händer det som jag retar mig så ända uti helv-te på. Istället för att då ta bort undantaget som man just infört så hittar man på ett undantag till undantaget. Så nu så behöver inte storägarna ta upp sina aktier i sin förmögenhet. Vilket var deras mål från början. Samtidigt gäller det första undantaget fortfarande för småägarna. Är det inte rättvist, så säg?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.