I,Robot

Vi var och såg en förhandsvisning av “I,Robot”:http://uk.imdb.com/title/tt0343818/combined igår.

På det hela taget en bra film. Jag hade väldigt låga förväntningar när jag gick in i salongen men det var en trevlig upplevelse.

Jag har inte läst Asimovs bok så jag kan inte säga något om adaptionen.
Det är bra tempo i filmen och Wills dialog är rapp. Storyn funkar och specialeffekterna är väl genomförda. Nuförtiden är det ju nästan bara i TV-filmer som man ser vad som är digitala effekter.

Jag ger filmen 6 av 10

Uppdatering:

Sydsvenskan hade två artiklar om Asimov och filmen I, Robot idag (4/8 -04)

Jag har bara hittat den ena artikeln på nätet där John-Henri Holmberg har läst en nyöversättning av Asimovs Jag, Robot från Natur & Kultur. Filmrecensionen kan jag inte hitta.

Holmbergs recension av boken var intressant. Den gjorde i alla fall att jag kommer att köpa boken.

Till denna Asimovs vision av en värld grundad i det rena förnuftets strävan efter klarhet och framsteg är robotnovellerna i “Jag, robot” en utmärkt och fängslande introduktion.
Före Asimov skildrades de litterära robotarna nästan entydigt antingen med skräck eller medlidande. De antingen strävade att ta makten över världen eller offrade sig ädelt för människor. Asimovs grundläggande bidrag till robotskildringen var att han konstaterade att robotar är maskiner som lyder sin programmering: han förkastade tanken på roboten som både monstrum och tragisk hjälte och framställde dem som ett resultat av teknologiska framsteg. Med den innovationen genomförde han vad man kan kalla en naturvetenskaplig revolution inom science fiction.

“I, Robot”:http://w1.sydsvenskan.se/Article.jsp?article=10090570

När det gäller filmrecensionen så var recensenten tyckte inte alls lika mycket om filmen som jag gjorde. Men så är det ju ibland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.